Οικότοποι
Οι Οικότοποι της Ηπείρου
Ποταμός Βοιδομάτης και παραποτάμια βλάστηση με πλατάνια (Platanus orientalis) στο νοτιοδυτικό όριο του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (σήμερα Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου)
Κοιλάδα Σαραντάπορου μεταξύ Γράμμου και Σμόλικα. Bλάστηση με γάβρους,δρύς κά. Στο βάθος το χωριό Καστάνιανη. Εμπρός στη φωτογραφία σχηματισμοί με κέδρα (Juniperus oxycedrus).
Δρυοδάσος με γάβρους,οστρυές κά γύρω από το χωριό Βούρμπιανη στο Γράμμο
Εγκατελειμένες καλλιέργειες κοντά στο χωριό Πληκάτι στο Γράμμο,όπου έχει εισχωρήσει ξανά η δενδρώδης βλάστηση με δρυς (Quercus sp.),γάβρους (Carpinus orientalis) και άλλα συνοδευτικά είδη. Στις πλαγιές αριστερά,δάση με έλατα (Abies borisii-regis). Στο βάθος,καθώς και δεξιά,υποαλπικά λιβάδια και δάση- συστάδες οξυάς (Fagus sylvatica).
Εγκατελειμένες καλλιέργειες στο χωριό Πληκάτι,όπου έχει εισχωρήσει ξανά η δενδρώδης βλάστηση με δρυς (Quercus sp.),γάβρους (Carpinus orientalis) και άλλα συνοδευτικά είδη. Στις πλαγιές αριστερά,δάση με έλατα (Abies borisii-regis). Στο βάθος καθώς και δεξιά υποαλπικά λιβάδια και δάση- συστάδες οξυάς (Fagus sylvatica).
Δάσος οξυάς κοντά στο διάσελο Σταυρού μεταξύ Γοργοποτάμου Αετομηλίτσας στο Γράμμο
Δάσος οξυάς κοντά στο διάσελο Σταυρού μεταξύ Γοργοποτάμου Αετομηλίτσας στο Γράμμο
Υποαλπικά λιβάδια και δάσος οξυάς στην κορυφή Γκέσος του Γράμμου (2200μ). Στο βάθος οι κορυφή Πάνω Αρρένες.
Υποαλπικά λιβάδια στις μεγάλες κορυφές του Γράμμου. Διακρίνεται η κορυφή Περήφανο (2446μ).
Υποαλπικά λιβάδια στην κορυφή Γκέσος του Γράμμου (2200μ). Στο βάθος οι κορυφές Αρέννες (2200μ). Διακρίνονται εκτεταμένα δάση με μαυρόπευκα στα μεσαία υψόμετρα και δάση με οξυές στα υψηλότερα. Επίσης διακρίνονται οι χαρακτηριστικοί βραχώδεις ασβεστολιθικοί σχηματισμοί των δύο κορυφών.
Η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς της Τύμφης,Γκαμήλα (2497μ). Διακρίνεται η χαρακτηριστική ασβεστολιθική ορθοπλαγιά της κορυφής και χαμηλότερα,το ανώτερο υψομετρικό όριο της δενδρώδους βλάστησης {δάση με ρόμπολα (Pinus heldreichi)}
Η κορυφή Τσούκα Ρόσσα (2377μ) της οροσειράς της Τύμφης,πάνω από το χωριό Βρυσοχώρι. Κάτω από τις μεγάλες ορθοπλαγιές διακρίνεται βλάστηση με οξυές. Ψηλά,ανάμεσα από τα βράχια σχηματίζονται,συστάδες ρόμπολου.
Συστάδα με ρόμπολα (υψ. 1900μ) κοντά στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα
Η Δρακόλιμνη στο όρος Σμόλικας (υψ. 2150μ). Υποαλπικά λιβάδια γύρω από τη λίμνη.
Όρος Σμόλικας: Υποαλπικά λιβάδια,εκτεταμένο αραιό δάσος με ρόμπολα και η Δρακόλιμνη (2150μ).
Κορυφή Σμόλικα: Υποαλπικά λιβάδια,συστάδες με ρόμπολα,χαλικώνες και βραχώδεςι σχηματισμοί (υψ. 1850-2330μ)
Κοπάδι προβάτων σε λιβάδι σε διάκενο στον οικοτόνο αραιού δάσους με ρόμπολα και δάσους με μαυρόπευκα στο Σμόλικα.
Η κορυφή του Σμόλικα με τη Δρακόλιμνη. Διακρίνονται υποαλπικά λιβάδια γύρω από τη λίμνη,βραχώδεις οφιολιθικοί σχηματισμοί προς την κορυφή και αραιές συστάδες ρόμπολου.
Πύργοι Παπίγκου. Στο βάθος το χωριό Βίκος. Στη φωτογραφία κυριαρχούν οι ασβεστολιθικές βραχώδεις ορθοπλαγιές. Στο κέντρο της φωτογραφίας και γύρω από το χωριό Βίκος,δάση με βελανιδιές,γάβρους κά σε εγκατελειμένες καλλιέργειες,ενώ πιο πέρα ανάπτύσσονται εκετεταμένοι πρινώνες.
Υψηλοί θαμνώνες με βελανιδιές,γάβρους κά κοντά στο χωριό Άγιος Μηνάς. Εκεταμένοι πρινώνες γύρω από το φαράγγι του ποταμού Βοιδομάτη. Στο βάθος οι χαρακτηριστικές ασβεστολιθικές βραχώδεις ορθοπλαγιές (κορυφή Αστράκα και Πύργοι Παπίγκου) του δυτικού τμήματος της οροσειράς της Τύμφης.
Υψηλοί θαμνώνες με βελανιδιές,γάβρους,πουρνάρια κά κοντά στο χωριό Άγιος Μηνάς (εμπρός στη φωτογραφία). Δεξιά,στο όριο του φαραγγιού του Βοιδομάτη,πρινώνες. Στο κέντρο διακρίνεται ο κάμπος της Κόνιτσας (περιοχή Κλειδωνιάς),ο οποίος διασχίζεται από τον ποταμό Βοιδομάτη,στου οποίου τις όχθες αναπτύσσεται παραποτάμιο δάσος με πλατάνια,ιτιές,λεύκες κά.
Κάμπος Κόνιτσας. Αγροτικές καλλιέργειες. Διακρίνεται στο μέσον το παραποτάμιο δάσος του ποταμού Βοιδομάτη
Αμβρακικός. Λιμνοθάλασσα Ροδιάς. Στο βάθος το βουνό Μαυροβούνι με αραιό δάσος βελανιδιάς.
Αμβρακικός. Λιμνοθάλασσα Ροδιάς.
Αμβρακικός. Λιμνοθάλασσα Ροδιάς.
Χαράδρα Αράχθου (πλησίον γέφυρας Πολιτσάς). Διακρίνεται στενή λωρίδα με παρόχθια βλάστηση με πλατάνια κατά μήκος του ποταμού Αράχθου. Στις πλαγιές αναπτύσσονται εκτεταμένοι πρινώνες και υπάρχουν βραχώδεις ασβεστολιθικοί σχηματισμοί
Ορεινά και υποαλπικά λιβάδια στη ζώνη σύνδεσης των βουνών Περιστέρι και Τζουμέρκα της Κεντρικής Πίνδου (Κακαρδίτσα,περιοχή Ματσουκίου). Διακρίνονται χαλικώνες στα ανώτερα υψόμετρα της κοιλάδας του χειμάρρου Κόκκινο ποτάμι και συστάδες ελάτης.
Αραιό δάσος με υπερώριμα άτομα ορεινής λεπτοκαρυάς (Coryllus colurna),σφενδαμιών (Acer sp.),οστρυάς (Ostrya carpinifolia),γάβρου (Carpinus betulus) και ελάτης (Abies borisii-regis) στο δάσος Πάρεσι Κοινότητας Ματσουκίου. Στο βάθος αραιοί θαμνώνες πουρναριού και ορεινά- υποαλπικά λιβάδια (βοσκότοποι) στο βουνό Περιστέρι
Ορεινά- υποαλπικά λιβάδια στο όρος Περιστέρι. Στο μέσο βραχώδεις σχηματισμοί με αραιούς θαμνώνες πουρναριού. Εγκατελειμένα χωράφια με διείσδυση κέδρου (κάτω και δεξιά) και αναδασώσεις με μαυρόπευκα (Pinus nigra) (δεξιά)
Ορεινά- υποαλπικά λιβάδια (βοσκότοποι) στο όρος Περιστέρι πάνω από τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες. Διακρίνονται εγκατελειμένα χωράφια με διείσδυση κέδρου,αραιοί θαμνώνες πουρναριού και υψηλοί θαμνώνες με δρυς,γάβρους,οστρυές κά.
Το οροπέδιο Λιμνών στο Όρος Τύμφη,στον Εθν. Δρ. Βίκου-Αώου. Εκτεταμένα υποαλπικά λιβάδια. Στα αριστερά διακρίνεται τμήμα της χαράδρας του Αώου και συγκεκριμένα οι νότιες πλαγιές του όρους Τραπεζίτσα (2022μ) με βλάστηση από δρυς,μαυρόπευκα και ρόμπολα κοντά στην κορυφή.
Εγκατελειμένες καλλιέργειες σε αναβαθμίδες,βραχώδεις σχηματισμοί,δάσος ελάτης και υποαλπικά λιβάδια στην περιοχή Ματσουκίου στη ζώνη σύνδεσης Περιστερίου και Τζουμέρκων κεντρικής Πίνδου. Όρος Καταφύγι.
Κορυφή Γερακοβούνι Τζουμέρκων. Διακρίνονται ασβεστολιθικοί βραχώδεις σχηματισμοί προς την κορυφή (1600-2200) και δάση ελάτης σε απόκρημνες πλαγιές στα μεσαία υψόμετρα (100- 1500).
Κορυφή Γερακοβούνι Τζουμέρκων. Εμπρός στη φωτογραφία λιβάδι με αραιή βλάστηση από κέδρα (Juniperus oxycedrus). Στο βάθος οι πλαγιές της κορυφής Γερακοβούνι όπου διακρίνονται ασβεστολιθικοί βραχώδεις σχηματισμοί,δάση ελάτης και χαλικώνες.
Ο ποταμός Σαραντάπορος με φτωχή παρόχθια βλάστηση από ιτιές. Στο βάθος,στους πρόποδες του όρους Γράμμος,μικτά δάση δρυός- μαυρόπευκου.
Κορυφή Μπέσνα (2200μ) οροσειράς Τζουμέρκων. Διακρίνονται απόκρημνες ασβεστολιθικές βραχώδεις πλαγιές και υποαλπικά λιβάδια σε χαρακτηρισιτκά επικλινή διαζώματα ανάμεσα από τους βράχους
Η κορυφή Στρογγούλα Τζουμέρκων (2021μ). Διακρίνονται απόκρημνες ασβεστολιθικές βραχώδεις πλαγιές,χαλικώνες στη βάση των γκρεμών και χαρακτηρισιτκά αμιγή δάση ελάτης.
Τζουμέρκα: πανοραμική άποψη από περιοχή Ραφταναίων. Διακρίνονται οι κορυφές Καταφίδι (2093μ) και Στρογγούλα (2200μ). Όριο αναδάσωσης με μαυρόπευκο με φυσικό νεαρό δάσος ελάτης (εμπρός). Στο βάθος,στις πλαγιές του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων,θαμνώνες ρεικιού- κουμαριάς (έως 1000 μ. ανώτερο υψόμετρο),δάση ελάτης (1000- 1400μ),χαλικώνες και βραχώδεις σχηματισμοί προς την κορυφή.
Νεαρό ελατοδάσος στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας (1100μ) ανάμεσα από τη χαράδρα του Άραχθου και τον κυρίως ορεινό όγκο των Τζουμέρκων,όπου κυριαρχεί η κορυφή Στρογγούλα. Διακρίνονται επίσης ώριμα ελατοδάση στην περιοχή των Πραμάντων καθώς επίσης και βραχώδεις ασβεστολιθικοί σχηματισμοί και χαλικώνες σε μεγάλα υψόμετρα.
Χαράδρα ποταμού Αράχθου (πλησίον γέφυρας Πολιτσάς). Διακρίνεται στενή λωρίδα με παρόχθια βλάστηση με πλατάνια κατά μήκος του ποταμού Αράχθου. Στις πλαγιές αναπτύσσονται εκτεταμένοι πρινώνες και εμφανίζονται βραχώδεις ασβεστολιθικοί σχηματισμοί
Χαράδρα Αράχθου (πλησίον γέφυρας Πολιτσάς). Διακρίνεται παρόχθια βλάστηση με πλατάνια στις όχθες του ποταμού Αράχθου. Στις πλαγιές αναπτύσσονται εκτεταμένοι πρινώνες και εμφανίζονται βραχώδεις ασβεστολιθικοί σχηματισμοί
Ποταμός Καλλαρύτικος (στη γέφυρα μεταξύ Μυστρά και Χριστών). Παραποτάμια βλάστηση με πλατάνια και στο βάθος πρινώνες.
Κοιλάδα Σαραντάπορου. Κόνιτσα (Εξοχή). Εκτεταμένο δρυοδάσος σε φάση διείσδυσης μαυρόπευκου στον οικοτόνο με οικότοπο μαυρόπευκου.
Κοιλάδα Σαραντάπορου. Κόνιτσα (Εξοχή). Εκτεταμένο δρυοδάσος. Εμπρός στη φωτογραφία παρατηρείται φάση διείσδυσης μαυρόπευκου στον οικοτόνο με οικότοπο μαυρόπευκου
Χαράδρα Αράχθου (γεφ. Τσιμόβου). Παραποτάμια βλάστηση με πλατάνια και εκετεταμένοι πρινώνες στις πλαγιές της χαράδρας.
Χαράδρα Αράχθου (γεφ. Τσιμόβου). Παραποτάμια βλάστηση με πλατάνια και εκετεταμένοι πρινώνες στις πλαγιές της χαράδρας.
Χαράδρα Χρούσια ανάμεσα από τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες στο Περιστέρι. Όριο θαμνώνων γάβρου- οστρυάς- βελανιδιάς με παραρεμάτια βλάστηση με πλατάνια.
Ο ποταμός Βοιδομάτης στην κάμπο της Κλειδωνιάς. Διακρίνεται το παραποτάμιο δάσος με πλατάνια,λεύκες και ιτιές,καλλιέργειες στην επίπεδη επιφάνεια και πλαγιές με υψηλούς θαμνώνες γάβρου- βελανιδιάς
Χαράδρα Χρούσια ανάμεσα από τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες στο Περιστέρι. Όριο θαμνώνων γάβρου- οστρυάς- βελανιδιάς με παραρεμάτια βλάστηση με πλατάνια.
Χαράδρα στο πάνω μέρος του ποταμού Καλαρρύτικου,ανάμεσα από τα χωριά Καλλαρύτες- Ματσούκι. Εμπρός στη φωτογραφία μεομονωμένο δέντρο ορεινής αρκεύθου (J. foetidisimma),υπόλλειμα πιθανόν κατά το παρελθόν εκτεταμένου δάσους. Στις πλαγιές της χαράδρας βραχώδεις σχηματισμοί,θαμνώνες γάβρου- οστρυάς και πρινώνες.
Επόμενα 50 >>
Copyright Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων